Absolwenci studiów zyskują podstawową wiedzę medyczną i technologiczną z zakresu żywienia człowieka zdrowego w różnych okresach rozwojowych. Studia przygotowują również do planowania dietetycznego w różnego rodzaju schorzeniach wymagających diety. Studia skierowane są do absolwentów studiów przyrodniczych, technologii żywności, zdrowia publicznego.
Przedmioty:
- Dietetyka pediatryczna
- Podstawy towaroznawstwa produktów spożywczych
- Wykłady monograficzne
- Elementy socjologii zdrowia
- Podstawy żywienia człowieka
- Żywienie człowieka chorego
- Fizjologiczne podstawy żywienia
- Poradnictwo dietetyczne
- Żywienie człowieka zdrowego
- Higiena i toksykologia żywności
- Prawna ochrona jakości zdrowotnej żywności
- Żywienie kliniczne (pozajelitowe i dojelitowe)
- Kliniczny zarys chorób
- Psychologia zdrowia
- Żywienie zbiorowe
- Podstawy mikrobiologii żywności
- Technologia gastronomiczna